Additionally, paste this code immediately after the opening tag:
KORONAVÍRUS - NEVIEM SPLÁCAŤ HYPOTÉKU, ČO TERAZ?

KORONAVÍRUS - NEVIEM SPLÁCAŤ HYPOTÉKU, ČO TERAZ?

Niektorí ľudia museli kvôli koronavírusu zostať doma a preto im klesne príjem. Týka sa to najmä ľudí, ktorí pracujú v gastro-segmente, službách, živnostníkov a mnoho ďalších. Aj keď štát ponúka pomocnú ruku, nemusí to stačiť alebo sa pomoc neprejaví dostatočne rýchlo. Bežné výdavky a náklady na domácnosť treba platiť stále a sem patria aj splátky hypoték, spotrebných úverov, ale aj podnikateľských úverov.

Ako sa k tejto situácii postavil bankový sektor

Našťastie na túto situáciu solidárne zareagovali aj banky a ponúkajú možnosť splátky si na niekoľko mesiacov odložiť. Tu si však treba dať veľký pozor! Nemôžete splátky len tak prestať splácať, ale musíte to banke oznámiť resp.sa s ňou dohodnúť a aj to zdokladovať napr. potvrdením z úradu práce o strate zamestnania, potvrdením od zamestnávateľa o znížení príjmu alebo čestným prehlásením u živnostníkov o poklese tržieb.

Je lepšie splátky si odložiť alebo znížiť

Banky na základe skúseností z krízy v roku 2008 odporúčajú splátky si skôr znížiť a nie úplne odložiť. Existuje niekoľko spôsobov ako to spraviť. Jedným z nich je predĺžiť si dobu splácania úveru o niekoľko rokov, čím sa mesačné splátky znížia alebo sa s bankou len jednoducho dohodnúť na nejakom možnom riešení. Ďalším spôsobom je úver refinancovať ak máte nastavené nevýhodné podmienky, či už v tej istej banke alebo môžete ísť do banky inej, ktorá vám vie poskytnúť nižší úrok, čím sa vám opäť splátky znížia. získať výhodnejšie podmienky ako máte teraz, napr.nižší úrok, čím sa vám opäť splátky znížia. Tu by som odporúčal kontaktovať špičkového finančného poradcu, ktorý sa v hypotékach a úveroch naozaj vyzná, pretože v týchto časoch môže byť dobrá rada naozaj nad zlato.

Aký vplyv môže mať odloženie alebo zníženie splátok

K týmto opatreniam treba dodať, že za štandardných okolností by ste pri odložení alebo znížení splátok získali negatívny záznam v úverovom registri, čo môže mať vplyv v budúcnosti pri získavaní ďalších úverov. Momentálne prebiehajú diskusie na úrovni vlády a bánk, aby v čase pandémie koronavírusu ľudia za takéto zmeny nezískali negatívny záznam, čo by mnohým ľuďom vyriešilo ich súčasnú situáciu.

V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať.    

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie