Tretia vlna opäť zvyšuje ceny nehnuteľností. Môžeme si ešte dovoliť vlastné bývanie?

Tretia vlna opäť zvyšuje ceny nehnuteľností. Môžeme si ešte dovoliť vlastné bývanie?

V súčasnej dobe chýba na Slovensku viac než 300 000 štandardných nehnuteľností na bývanie, čo spôsobil vysoký dopyt po vlastnom bývaní a nízka ponuka. O jednu nehnuteľnosť je tak častokrát viacero záujemcov a transakčná cena môže byť napokon oveľa vyššia ako ponuková.

Ponuková cena je tá, za ktorú sa nehnuteľnosť predáva, no transakčná cena je tá, za ktorú napokon záujemca reálne zaplatí. V praxi to znamená, že ktorý záujemca dá viac, ten napokon nehnuteľnosť môže získať. Niekedy však predajcovia zvolia vyššiu ponukovú cenu, čo je možné pozorovať napríklad pri rekreačných nehnuteľnostiach, no predajú sa za oveľa nižšiu transakčnú cenu. Tento jav spôsobuje napríklad zlý stav ponúkanej nehnuteľnosti, ale aj prehnané očakávanie predajcu, ktorý sa pred zverejnením ponuky neporadí s odborníkmi alebo nesleduje ponukové ceny na trhu.

Na Slovensku je v súčasnosti veľký dopyt po vlastnom bývaní, no vzhľadom na nedostatočnú ponuku nehnuteľností a nových developerských projektov či nízkych úrokových sadzieb, dochádza k nárastu cien nehnuteľností.

Tretia vlna pandémie tak opäť spôsobuje nárast cien nehnuteľností, ktorý sa predpokladá počas tohto roka, no v nižších hodnotách, ako tomu bolo v predchádzajúcom období. Minulý rok bol totiž zaznamenaný najvyšší medziročný rast cien nehnuteľností počas éry samostatnej Slovenskej republiky a keďže druhá vlna už nespôsobila veľké zmeny, očakáva sa v blízkej budúcnosti skôr stabilizácia cien na realitnom trhu. Keďže banky stále poskytujú hypotekárne úvery s nízkymi úrokmi, dopyt po vlastnom bývaní stále rastie.

Nehnuteľnosť sa však stále dá kúpiť aj lacnejšie. Ide o prípady nadštandardne zariadených nehnuteľností, kedy dochádza k rozdielom medzi ponukovou cenou a transakčnou cenou vo výške 10 až 15 percent. Transakčná cena tak napokon môže byť oveľa nižšia ako ponuková cena. Nižšiu hodnotu dosiahnu nehnuteľnosti aj v prípade, že majú nevyhovujúcu dispozíciu, kde je nutná prerábka, či byty bez výťahov, loggie, prízemné byty alebo nehnuteľnosti v horšej lokalite. Cena nehnuteľností môže byť ovplyvnená aj tým, že predávajúci si našiel novú nehnuteľnosť a pôvodnej sa potrebuje rýchlo zbaviť, prípadne nehnuteľnosť zdedili viacerí vlastníci, ktorí sa rozhodli ju rýchlo predať, prípadne sa majitelia rozvádzajú. Lacnejšie je možné kúpiť nehnuteľnosť aj od zahraničných majiteľov, ktorí sú na Slovensku len určitý čas a pokiaľ sa sťahujú do inej krajiny, ide im o čo najrýchlejší predaj. Vtedy ju dokáže majiteľ predať aj “pod cenu”.

V prípade predaja aj kúpy nehnuteľnosti je potrebné sa poradiť o cene s odborníkmi na realitnom trhu, ktorí dokážu reálne zhodnotiť cenu nehnuteľnosti, aby boli obe strany spokojné. Vlastné bývanie tak nemusí byť len snom, no treba rátať s vyššou investíciou minimálne dovtedy, pokým sa ceny nehnuteľností neustália.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie