Viete, či vaša nehnuteľnosť patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

Viete, či vaša nehnuteľnosť patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) je upravované občiansky zákonníkom, ktorý hovorí o tom, že v BSM je všetko, čo nadobudol niektorý z manželov počas trvania manželského zväzku a môže to byť predmetom vlastníctva. Čiže pokiaľ ste nadobudli nehnuteľnosť spoločne počas trvania manželského zväzku, patrí táto do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Predať nehnuteľnosť po ukončení manželského zväzku, najmä ak majú bývalí manželia na predaj iné názory, nemusí byť úplne jednoduché, no nie je to nemožné. 

Existujú však výnimky nadobudnutia majetku počas trvania manželstva, ktoré do BSM nespadajú. Patria sem veci, ktoré jeden z manželov získal dedičstvom, darom, ktoré slúžia osobnej alebo pracovnej potrebe len jedného z manželov a veci, ktoré boli vydané v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov pred uzavretím manželského zväzku alebo ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka. Pokiaľ je však napríklad nehnuteľnosť darovaná obom manželom, nepatrí do bezpodielového vlastníctva manželov, ale stáva sa podielovým vlastníctvom. Dohodou je však možné rozsah bezpodielového vlastníctva manželov upravovať.

Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, ktorá patrí do BSM, je nutné vykonávať podľa pravidiel uvedených v Občianskom zákonníku. Ten však hovorí, že bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať ktokoľvek z manželov, no v iných veciach je potrebný súhlas oboch pre platnosť právneho úkonu. Nie je však špecifikované, čo patrí medzi bežné veci a tak je potrebné posudzovať konanie pri jednotlivých prípadoch individuálne.

Ak manželia vystupujú spoločne a vyžaduje sa podpis oboch, nemusia byť pri podpise prítomní súčasne, v prípade, že jeden z manželov udelí súhlas. Je však dôležité, aby bol súhlas neprítomného manžela právne preukázateľný v prípade potreby.

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov zaniká rozvodom manželstva, čo znamená, že manželia po rozvode nadobúdajú majetok do svojho osobného výlučného vlastníctva. S rozvodom však prichádza vysporiadanie sa s majetkom nadobudnutým počas trvania manželstva. To je možné učiniť písomnou dohodou, pričom vysporiadanie nehnuteľností musí byť pre nadobudnutie účinnosti vložené touto písomnou dohodou do katastra nehnuteľností. Ak sa však manželia na rozdelení majetku z nejakého dôvodu nie sú schopní dohodnúť, o vysporiadaní rozhodne súd. Ak však do troch rokov od rozvodu a teda zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nebolo BSM vysporiadané, platí, že manželia majú na majetku rovnaký podiel a majetok sa tak stáva podielovým vlastníctvom.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie