Zníženie úrokovej sadzby Európskou centrálnou bankou (ECB) zatiaľ nemá na ceny nehnuteľností žiaden vplyv. Majú na ne dosah sadzby hypotekárnych úverov, ktoré sa však banky v nasledujúcich mesiacoch výrazne meniť nechystajú. Odborníci na financie a reality preto predpovedajú, že do konca tohto roka sa na hypotekárnom trhu, kde ostanú sadzby okolo štyri a pol percenta, nič zásadné nestane.

 

Prísne opatrenia NBS

Ak má záujemca problém získať od banky hypotéku, zníženie sadzieb na tom nič nezmení. Podľa finančného analytika spoločnosti Swiss Life Select Pavla Škriniara sú za tým opatrenia Národnej banky Slovenska (NBS). „V súčasnosti experti testujú schopnosť splácať úver pri sadzbe šesť percent. Pokles sadzieb by mal vplyv na ceny nehnuteľností v prípade, ak by bežný hypotekárny úrok klesol pod štyri percentá,“ zdôrazňuje.

Aj on je presvedčený, že zmena sadzieb ECB v tomto roku nebude mať na úroky hypoték v bankách na Slovensku vplyv, rovnako ako zmena sadzieb neovplyvní výnosy dlhopisov. Ako podčiarkuje, na dlhodobé splatnosti vo všeobecnosti nemajú zmeny sadzieb taký vplyv ako na krátkodobé. Tam sú dôležitejšie očakávania s dlhodobými vplyvmi hospodárenia emitenta.

„Preto aj sadzby slovenských hypoték budú súvisieť viac so situáciou na Slovensku, teda s výnosmi slovenských štátnych dlhopisov a úrovňou konkurenčného boja,“ konštatuje P. Škriniar.

 

 

Viac sa dozviete TU!

Zdroj: Trend