Additionally, paste this code immediately after the opening tag:
Dopyt po kúpe bývania sa prepadol o 65 %. Menej schopní realitní makléri odchádzajú z trhu

Dopyt po kúpe bývania sa prepadol o 65 %. Menej schopní realitní makléri odchádzajú z trhu

Trh s nehnuteľnosťami zažíva tento rok temné časy. Objem predaja bytov rapídne klesol. Cítia to aj realitní makléri.

Predajú oveľa menej ako v minulých rokoch a aj to málo si vyžaduje viac úsilia. Odborníci preto očakávajú konsolidáciu a odchod mnohých realitných agentov z trhu.

Ešte minulý rok počítali predávajúci pri cene s licitáciou, teraz na to môžu zabudnúť. Záujemcovia namiesto toho, aby sa o nehnuteľnosť medzi sebou predháňali, čakajú zľavu.

 

Dlhší čas predaja

Byty, ktoré sa minulý rok predali v priebehu niekoľkých dní, sú dnes podľa analytikov v ponuke celé týždne. Tie, ktorých predaj trval týždne, dnes visia na internete aj celé mesiace. „Predávajúci, ktorí cenu prestrelia, sa na klesajúcom trhu nemusia kupujúceho ani dočkať,“ konštatuje analytik.

Kým pred dvomi rokmi registrovali realitní makléri dopyt pri priemernom byte od 15 až 20 záujemcov, v súčasnosti sú len zhruba traja.

 

 

Realitní makléri sa vracajú ku koreňom

Táto zmena sa odzrkadľuje aj na zmenách v práci maklérov. Museli sa vrátiť k tomu, ako predávali dávnejšie. Znamená to viac komunikovať, presviedčať kupujúcich a robiť dobrý marketing.

Maklér, ktorý len servilne preberie predstavy majiteľa a potom neúspešne štrngá kľúčmi, má dnes prehraté.

Martin Čapo, Šéf Realitnej Kancelárie Riešime Bývanie

Správne nastavená cena

Realitní makléri dnes musia vedieť správne trafiť ponukovú cenu. K marketingu nehnuteľnosti je potrebné sa vracať aj niekoľko krát a cieliť ho s inými benefitmi na rôzne cieľové skupiny.

Agenti zdôrazňujú kľúčový význam správneho nastavenia ceny. Mnohí predávajúci si totiž nenechajú poradiť a snažia sa predať príliš draho. Pokiaľ je cena nastavená nesprávne od začiatku, neskoršia náprava môže byť veľmi náročná. Nesprávne cenové nastavenie môže viesť k devalvácii ponuky v očiach potenciálnych kupujúcich. Tí si ju totiž už zafixovali s vyššou nepredajnou cenou.

Základom úspešného predaja je tak triezvo nastavená cena.

Sú potrební všestranní realitní makléri

Okrem znalosti trhu patria medzi ďalšie kvalifikácie a zručnosti realitných agentov aj komunikácia, marketing, správa sociálnych médií a ovládanie moderných technológií. Využitie technológií a schopnosť cielene osloviť potencionálnych klientov je to, čo výrazne vplýva na úspešnosť makléra,“ hovorí predseda Realitnej únie SR.

Musíte byť jednoducho profesionál, ktorý presne ovláda situáciu a ceny na trhu, využíva a investuje do najmodernejších technológií, profesionálneho marketingu, investuje do reklamy, pracuje so sociálnymi sieťami, má vynikajúce komunikačné a odborné znalosti,“ Toto podľa expertov pomôže odstrániť neprofesionálov z trhu.

Trh sa zbaví neproduktívnych maklérov

Novú situáciu nebudú podľa odborníkov vedieť zvládnuť všetci makléri, čo by mohlo viesť k preriedeniu trhu. Niektoré kancelárie využili obdobie pandémie na preškolenie svojho personálu. Veľa kancelárií to však ešte len čaká.

Napriek tomu, že množstvo klientov sa stotožnilo s drahšou hypotékou, veľký počet ich úver nezíska kvôli zlej bonite.Už teraz dochádza k odchodu niektorých maklérov z trhu. Najviac sa to dotýka tých, ktorí nemali vytvorené dostatočné finančné rezervy.

Pesimistické vyhliadky

Vyhliadky na najbližšie obdobie nie sú zrovna ružové. Na obzore nie je nič, čo by signalizovalo oživenie trhu. Najbližší rok, dva sa bude situácia ešte zhoršovať a neskôr stabilizovať.

V istom momente dôjde k prieniku toho, koľko stoja nehnuteľnosti a koľko si ľudia budú môcť dovoliť platiť na hypotéke. V tom čase by sa mali ceny stabilizovať.

 

Stabilizácia trhu

„Ak sa nič zásadné nezmení pod vplyvom volieb, ideme do obdobia stabilnejších cien,“ naznačuje o niečo priaznivejší scenár Čapo z Riešime bývanie.

Väčšie zásoby nehnuteľností by podľa neho mali zlepšiť výber pre kupujúcich, avšak predávajúci budú musieť zreálniť svoje očakávania, hoci dramatické poklesy cien už nepredpokladá.

„A makléri budú môcť ukázať, na čo na trhu skutočne sú. Stále bude možné relatívne dobre kúpiť a predať. Dôjde iba na to, kto a ako bude počúvať trh a využije skúsenú pomoc,“ uzatvára.

 

Zdroj: Forbes

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie