Podobne ako pri predajných cenách nehnuteľností je rozkolísaný aj vývoj pri nájmoch. Väčšinou však ceny nájmov stúpajú, pričom podľa štatistických dát pri nich vidieť medziročne jednociferný percentuálny nárast. Najviac v súčasnosti zaplatia záujemcovia o nájom v najväčších slovenských mestách, teda v Bratislave a Košiciach.

 

Ceny nájmov nestúpajú plošne

Vývoj cien nájmov v jednotlivých mestách na Slovensku je nejednoznačný. Nedá sa napríklad povedať, že nájmy stúpajú plošne v celej krajine. Analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický hovorí, že tak hodnota, ako aj samotná ponuka prenájmov v značnej miere ovplyvnili zdražovanie hypoték.

„Kto pred pár rokmi kupoval investičný byt na jednopercentnú hypotéku, hľadal doň nájomcu, ktorý by mu úver splácal. Nepočítal však s tým, že za požičanie peňazí bude o nejaký čas platiť bankám podstatne viac a úverové úrokové sadzby sa budú blížiť k piatim percentám,“ vysvetľuje odborník.

Preto, ak sa investorovi v súčasnosti refixuje úroková sadzba, môže uvažovať o predaji alebo prenájme nehnuteľnosti. Pravdou je, že nájomca úverovú splátku dlžníkovi dnes už pokryť nemusí. Na druhej strane sa investor bude podľa V. Kubrického brániť tomu, aby predával byt so stratou.

„Víťazi sú dnes investori, ktorí si pred pár rokmi fixovali na hypotéke úrokovú sadzbu na desať rokov. Ich dnešná cena peňazí, a to, o koľko bude čoskoro sadzby znižovať Európska centrálna banka, nemusí vôbec zaujímať,“ zdôrazňuje s tým, že iným majiteľom môžu vyššie úroky na hypotékach naskakovať postupne.

 

Značné regionálne rozdiely

Ceny nájmov v súčasnosti v celoslovenskom meradle medziročne rastú, pričom priemerný nájom sa pohybuje okolo 710 eur, čo je o 2,5 percenta viac ako v minulom roku. V Bratislave ceny nájmov stagnujú, výraznejšie však rastú napríklad v Nitre, Trenčíne, Žiline. Najvýraznejší rast vidieť v Poprade, a to až o 16 percent.

„Tieto štatistiky sú však veľmi citlivé na ponuku bytov na internetových portáloch, keďže počítajú s priemernou cenou nájmu a nie s priemernou cenou za štvorcový meter,“ upozorňuje finančný analytik spoločnosti XTB Marek Nemky s tým, že v Košiciach, Prešove a Trnave ceny nájmov začali postupne klesať.

Dôvodom rastu cien je podľa odborníka predovšetkým rast dopytu po nájomných bytoch, keďže úrokové sadzby sú ešte stále vysoké a ľudia tak pred kúpou častejšie volia nájom. Rast však zatiaľ nie je významný a dokonca neprevyšuje rast miezd ani infláciu. „Naprieč Slovenskom vidíme regionálne rozdiely.“

Na ceny nájmov v krajských mestách vplýva lokálna ponuka a dopyt. Tie závisia predovšetkým od počtu novej výstavby, nových pracovných pozícií, atraktivity mesta, výšky priemernej mzdy v danom meste. „Na cenotvorbu má vplyv aj počet dostupných nájomných bytov. Záleží aj na tom, v akom stave sú byty a aká je ich vybavenosť a rozloha,“ vysvetľuje M. Nemky.

 

Záujem o nájom je vysoký

Na Slovensku je podľa odborníkov na realitný trh silno zakorenená tradícia vlastniť nehnuteľnosť. Príslovie „Môj dom, môj hrad“ tu platí dvakrát viac ako inde. Aj preto podľa V. Kubrického nevidieť zástupy ľudí, ktorí by po refixácii úrokovej sadzby na hypotéke z jedného povedzme na 4,5 percenta utekali byt predať a uchýlili sa do nájmu. „Radšej sa uskromnia, len aby boli schopní zaplatiť banke úverovú splátku.“

Napriek tomu ponuka na trhu s nájmami výrazne nerastie a až 150-tisíc bytov zostáva neobývaných. „Tieto byty môžu byť neobývané z dôvodu úmrtia vlastníka, pre majetkové vyrovnanie či rekonštrukciu. Možno ich majitelia nevyužívajú. Akýkoľvek by bol dôvod, je to v poriadku. Vlastníci si s nehnuteľnosťami môžu robiť, čo chcú. Keď ich nevyužívajú a ani neprenajímajú, tak prichádzajú o celkom pekný pravidelný príjem,“ dodáva M. Nemky.

 

Aj podľa realitného makléra spoločnosti FinGO recloud Branislava Čuriho je záujem o nájmy skutočne vysoký, no veľmi veľa bytov je neobývaných aj neprenajatých. „Ak by sa niektoré z týchto bytov dostali na trh, tak by to situácii pomohlo, pretože dopyt prevláda nad ponukou. Na jeden byt, ktorý máme v ponuke, sa nám ozve aj desať záujemcov,“ zdôrazňuje.

 

Prečítajte si viac TU!

 

Zdroj: Trend