Additionally, paste this code immediately after the opening tag:
Dostupnosť bývania na Slovensku sa zlepšuje.Ceny bytov idú nadol, zatiaľ čo príjmy rastú.

Dostupnosť bývania na Slovensku sa zlepšuje.Ceny bytov idú nadol, zatiaľ čo príjmy rastú.

Ceny bytov idú nadol, zatiaľ čo príjmy rastú, čo spolu zvyšuje dostupnosť bytov.

Analytici z NBS majú pre našincov dobré správy. Z ich poslednej analýzy trhu totiž vyplýva, že dostupnosť bývania po prudkom prepade, ktorý sme pozorovali posledné 2 roky, sa začína zlepšovať.

Pripisujú to poklesu cien nehnuteľností a rastu nominálnych príjmov domácností.

 

„Zlepšenie je ešte výraznejšie pri domácnostiach s deťmi, kde mali okrem uvedených vplyvov významný pozitívny vplyv aj opatrenia na strane rodinnej politiky,“ dopĺňajú analytici banky. Poukazujú na zvýšenie prídavkov a daňových bonusov na nezaopatrené deti a na vyšší rodičovský príspevok.

 

Image with no description

Pokles neustáva

Národná banka Slovenska však súčasne upozorňuje, že vieme stále pozorovať ochladenie na trhu s nehnuteľnosťami. Príčiny sú vyššie úroky na hypotéky, pretrvávajúca neistota a rastúce životné náklady.

„Dopyt zatiaľ neoživili ani klesajúce ceny bytov. Tie od svojich najvyšších úrovní v októbri minulého roka už stratili približne desatinu z ceny, pričom ich ceny klesajú už tretí štvrťrok po sebe,“ uvádza sa v analýze.

Dianiu sa navyše podľa NBS prispôsobujú aj developeri. V druhom štvrťroku 2023 totiž síce počet skolaudovaných bytov medziročne vzrástol približne o desatinu, ale zároveň výrazne poklesol počet vydaných stavebných povolení.

Z dát Štatistického úradu vyplýva, že medziročne klesli o 27,4 percentuálneho bodu, v Bratislavskom kraji dokonca na 20-ročné minimum.

 

Zdroj: Forbes

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie