Additionally, paste this code immediately after the opening tag:
Hypotéku bude možné mimoriadne splácať už raz mesačne

Hypotéku bude možné mimoriadne splácať už raz mesačne

 

Doteraz sa to dalo bez poplatku len raz do roka, a to pri výročí fixácie sadzby. Zmenu schválili poslanci Národnej rady SR na svojej poslednej schôdzi.

Odborníci upozorňujú, že zmena bude kontraproduktívna. Národná banka Slovenska napríklad tvrdí, že prináša „nepriaznivý pomer potenciálnych benefitov a rizík pre spotrebiteľov“.

 

Raz mesačne bez poplatku

Kým dnes je možné bez poplatku splatiť úver na bývanie do výšky 20 percent zostávajúcej istiny, po novom sa tento limit zvýši na 30 percent ročne. Navyše tak bude možné urobiť nielen pri výročí fixácie sadzby, ale každý mesiac.

 

Klienti stratia prehľad

Banky upozorňujú, že budú musieť upraviť svoje informačné systémy a každomesačne sledovať splatené mimoriadne splátky. Zmena bude účinná už od septembra tohto roka. Banky by však potrebovali na úpravu IT systémov aspoň šesť mesiacov.

„Ak klient bude robiť mimoriadne splátky každý mesiac, tak banka mu musí umožniť, aby sa rozhodol, či dôjde k zníženiu splátky a ponechaniu konečnej splatnosti, alebo k ponechaniu výšky splátky a upraveniu konečnej splatnosti,“ upozorňuje banková asociácia.

Klienti tak nebudú vopred poznať buď výšku splátky na nasledujúci mesiac alebo konečnú splatnosť hypotéky. „Mesačné vykonávanie mimoriadnych splátok úveru úplne potláča zmysel anuitného splácania úveru,“ upozorňujú bankoví analytici.

 

Ako vám táto zmena pomôže?

Ak sa rozhodnete využiť túto novú možnosť, budete mať väčšiu kontrolu nad svojimi financiami. Budete mať možnosť splácať hypotéku navyše, keď budete mať dostatok finančných prostriedkov. Týmto spôsobom môžete skrátiť dobu splácania vášho úveru a ušetriť na úrokoch, čo je veľmi výhodné pre vás.

 

 

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť, kontaktujte ma prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke.

Zdroj: forbes

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie