Additionally, paste this code immediately after the opening tag:
Nehnuteľnosti rekordne zlacneli.

Nehnuteľnosti rekordne zlacneli.

Národná banka Slovenska zverejnila štatistiky o cenách domov a bytov za tretí kvartál 2023. Kým v druhom štvrťroku sa medziročne znížili o 6,5 percenta, cez leto sa prehĺbilo na 10,1 percenta.

 

Ako uvádza Národná banka Slovenska, príspevok domov do celkovej medziročnej zmeny výrazne zosilnel. Ceny stiahli dolu so sebou, vyplýva z poslednej analýzy inštitúcie.

Dôvodom je pokles cien domov aj pokles počtu bytov v ponuke. Podiel bytov na celkovej ponuke je najnižší za posledné 3 roky.

Domy dominovali

Kým v druhom štvrťroku bolo medziročné zníženie cien nehnuteľností na úrovni 6,5 percenta, cez leto sa prehĺbilo na 10,1 percenta. Ide takmer o 14-ročný rekord.

Treba tu však podotknúť, že v treťom kvartáli 2022 ceny dosiahli historické maximá – báza je teda vysoká, čo do istej miery vysvetľuje rekordný pád. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku pokles zodpovedá hodnote -2,3 percenta, čo teda znamená, že tento ukazovateľ zostal oproti letu nezmenený.

Od vrcholu realitného cyklu zlacneli nehnuteľnosti na bývanie kumulatívne o 11,8 percenta, ukazujú dáta slovenského bankového regulátora. Na ilustráciu, kým na zenite stál štvorcový meter v priemere 2 714 eur, v treťom kvartáli to bolo už „iba“ 2 440 eur.

Vývoj cien nehnuteľností na bývanie na Slovensku. Zdroj: NBS

 

A čo sa teda stalo s domami? Prečo stiahli celkové ceny dolu? Ako sa uvádza v analýze, ich priemerná cena korigovala mierny rast z druhého štvrťroku a poklesla o 2,8 percenta na 1 889 eur, medziročne ide o pokles o 6,5 percenta.

Na predaj domov má vplyv aj fakt, že klesol počet bytov na predaj. Preto väčší podiel prebrali ony, pričom ich počet v ponuke je pomerne stabilný. 

Preto boli developeri či majitelia menej ochotní znižovať cenu. Nepotrebovali totiž rýchlo predávať. Po určitom čase sa im však neoplatilo držať nehnuteľnosť dlho na trhu, aj domy tak postupne začali lacnieť napriek už spomínanému predchádzajúcemu rastu.

Byty miznú z ponuky

Už je načase pozrieť sa aj na nedostatok bytov na trhu. Nezanedbateľne sa znížil ich podiel na celkovej ponuke.

Takýto stav sa s prihliadnutím na dianie za posledné roky dal vlastne čakať. Ponuka týchto jednotiek sa totiž posledné 2 roky kontinuálne znižuje. Je za tým nielen vysoký dopyt, ale aj nízky prílev nových bytov.

V tejto súvislosti je potrebné dodať, že aj samotní developeri mesiace vyčkávajú na to, akým smerom pôjde trh a často otáľajú s výstavbou, hoci stavebné povolenie majú na stole už nejaký čas. 

Ponuka bytov bola síce ku koncu tretieho štvrťroka nižšia ako ku koncu druhého, stále však vidno, že medziročne vzrástla.

A čo budúcnosť?

Väčšina majiteľov rozmýšľa, čo bude ďalej a kedy sa vrátime k výraznejšiemu zhodnocovaniu ich imania. Čísla NBS hovoria, že sa musia vyzbrojiť trpezlivosťou.

„Mesačné štatistiky zatiaľ nenaznačujú blížiaci sa koniec cenového poklesu. Volatilný je najmä vývoj čiastkových cien bytov a domov. Striedajú sa mesiace dočasného rastu a nasledujúcej korekcie,“ odkazuje Vrbovský.

Práve striedajúce mesiace naznačujú podľa senior PR manažéra Nehnutelnosti.sk, že sa trh už stabilizuje. Dôležité tak bude sledovať posledný kvartál tohto roka, a to najmä preto, lebo tretí štvrťrok je obdobím letných mesiacov, keď býva realitný trh menej aktívny.

Ak sa potvrdia štatistiky z posledných mesiacov, situácia bude veľmi podobná v nasledujúcich mesiacoch. Trh bude stabilizovaný, ceny budú niekde mierne klesať a niekde mierne stúpať.

 

Zdroj: Forbes

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie