Additionally, paste this code immediately after the opening tag:
Slovensko ide pri hypotékach proti susedom

Slovensko ide pri hypotékach proti susedom

Prečítajte si môj článok o tom, ako Slovensko postupuje v oblasti hypoték v porovnaní so svojimi susedmi. Zatiaľ čo Česko sprísňuje podmienky, my na Slovensku ich uvoľňujeme. Ako realitný maklér som sa podrobne venoval tejto téme a chcem vám priniesť všetky dôležité informácie.

Česko sprísňuje podmienky

Naše susedné Česko sa rozhodlo sprísniť podmienky pre poskytovanie hypoték. Tento krok je motivovaný snahou o zamedzenie prípadných finančných problémov, ktoré by mohli vzniknúť v prípade nezodpovedného poskytovania hypoték. Nové pravidlá zahŕňajú napríklad vyššie minimálne vlastné zdroje, prísnejšie overovanie bonity klientov a obmedzenie výšky úveru vzhľadom na príjem.

Slovensko uvoľňuje podmienky

Naopak, na Slovensku sme sa rozhodli uvoľniť podmienky pre poskytovanie hypoték. Tento krok je motivovaný snahou o podporu rastu trhu nehnuteľností a stimuláciu ekonomiky. Nové pravidlá zahŕňajú napríklad nižšie minimálne vlastné zdroje, menej prísne overovanie bonity žiadateľov o hypotéku a možnosť získať vyšší úver vzhľadom na príjem.

Podľa údajov NBS bolo vlani predčasne splatených približne 13 % všetkých hypoték v celkovom objeme viac ako 5,6 miliardy eur. Percento aj konečná suma pritom mierne rastie už od roku 2017. Do mája tohto roka bolo zatiaľ predčasne umorených 5% všetkých hypoték asi za 2,1 miliardy eur.

Iná situácia je pri spotrebiteľských úveroch, kde sa pokuta platí len pri predčasnom splatení sumy na 10-tisíc eur. Ide o poplatok vo výške jedného percenta.

Kontaktujte ma pre viac informácií

Ak sa chcete dozvedieť viac o hypotékach na Slovensku a poradiť sa so mnou ako realitným maklérom, odporúčam vám kontaktovať ma prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke. Som pripravený vám poskytnúť všetky potrebné informácie a pomôcť vám pri rozhodovaní o hypotéke.

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť, kontaktujte ma prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie