Záujemcovia o bývanie sa lacnejších úverov tak skoro nedočkajú. Tie budú dostupnejšie skôr v iných krajinách EÚnež na Slovensku. Ani nehnuteľnosti nebudú o toľko lacnejšie, aby sa zlepšila dostupnosť bývania.

Rast miezd podporí trh s bývaním

Hypotéky ani v roku 2025 zrejme výraznejšie nezlacnia. Dobrou správou je, že vďaka rastúcim platom viac kupujúcich dosiahne na financovanie kúpy nehnuteľnosti pomocou úveru. Vzhľadom na napätý trh práce s nízkym počtom nezamestnaných a nedostatkom pracovnej sily tlak na mzdy pretrvá. Makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák predpokladá, že mzdy budú rásť svižne, a to až na úrovni 7-8 % v tomto roku a okolo 6 % percent v budúcom roku.

Realitný trh držia v súčasnosti nad vodou najmä ľudia platiaci v hotovosti. Tí sa čoraz viac objavujú s cieľom nakúpiť investičnú nehnuteľnosť lacnejšie. Perspektíva ďalšieho poklesu cien sa totiž vytráca. Naopak, pre jemné oživenie je na scéne zdražovanie. Vidieť to stabilizáciou na hypotekárnom trhu, hoci objemy rástli v posledné mesiace len mierne.

Na riziká čakania s kúpou bytu či domu upozorňuje finančný analytik spoločnosti Swiss Life Select pán Škriniar. Čakať na zlacnenie hypoték sa môže vypomstiť tým, že sa to prejaví v raste cien žiadaných nehnuteľností či ich užšej ponuke. Netreba určite špekulovať, ale riešiť zo ihneď.

Dopyt po bývaní ostáva silný

Keďže mesiace sa hovorí o očakávanom znižovaní úrokových sadzieb, nastal posun pri výbere fixácií zo strany klientov bánk. Čoraz viac ľudí uprednostňuje kratšie fixácie. Odborníci však varujú pred prílišným optimizmom. Banky totiž tvrdia, že tak skoro nepristúpia k radikálnemu zlacňovaniu úverov na bývanie.

Zdroj: Trend