Additionally, paste this code immediately after the opening tag:
Zvyšovanie hypotekárnych sadzieb sa začalo. Cenníky menia už dve banky

Zvyšovanie hypotekárnych sadzieb sa začalo. Cenníky menia už dve banky

Hoci k očakávanému zvýšeniu sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) ešte nedošlo, banky na Slovensku už začínajú zdražovať hypotéky. Ako prvá tak robí VÚB.

VÚB banka zvýši hypotekárne sadzby o 0,2 percentuálneho bodu pri všetkých dĺžkach fixácie. Dôjde k tomu 7. marca.

Ako pre Forbes uviedol riaditeľ retailového bankovníctva VÚB Martin Techman, ešte jedno podobné zvýšenie je vo výhľade. Jeho termín však nespresnil. Najlacnejšia hypotéka od tejto banky s fixáciou na tri roky tak bude mať po novom sadzbu 1,09 percenta.

K VÚB sa pridáva aj ČSOB banka. Podľa zistenia Forbes zvyšuje pri svojej 10-ročnej fixácii sadzby z 0,99 na 1,15 percenta a zavádza novú fixáciu na 20 rokov pri sadzbe 1,35 percenta. Je to vôbec najdlhšia lehota na trhu, na ktorú si možno úroky zafixovať. Banka bude oficiálne nové ceny hypoték komunikovať v pondelok 21. februára.

 

Prvý pohyb nahor

Ide o prvý výraznejší pohyb sadzieb smerom nahor. O tom, že úroky na úveroch na bývanie už nemajú kam klesať, sa pritom hovorí niekoľko rokov.

Silný konkurenčný boj ich však doteraz vždy dokázal zraziť viac nadol. Najnižšia sadzba na trhu sa dnes nachádza na úrovni 0,4 percenta a vzťahuje sa na trojročnú fixáciu. Ponúka ju Prima banka.

Zdražovanie hypoték sa všeobecne očakávalo, malo byť spôsobené rastom sadzieb ECB. K tomu však ešte nedošlo. Prečo teda hypotéky na Slovensku zdražujú už teraz?

Odpoveďou je pohľad do kuchyne bánk. V nej sa zabezpečujú zdroje potrebné pre finančné krytie hypoték.

 

Ako financujú banky svoje hypotéky

„Na cenu hypoték vplýva zhluk viacerých faktorov a nedá sa povedať, ktorý z nich je dominantný,“ hovorí analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia.

Dodáva, že banky sa financujú z rôznych zdrojov, a to napríklad formou krytých dlhopisov, pôžičkami na finančnom trhu či dlhodobými klientskymi vkladmi. Sadzby ECB pritom majú na cenu bankových zdrojov len nepriamy vplyv.

„Väčší vplyv ako ECB majú sadzby na finančných trhoch. Tie sa odvíjajú od ECB len nepriamo. Trhy totiž anticipujú, čo sa udeje. Stačí teda, že ECB oznámi obmedzenie výkupu dlhopisov alebo sa začne hovoriť o možnom zvýšení sadzieb a trhy už na to reagujú. V rizikových prémiách sa odráža pravdepodobnosť, s akou k tomu môže dôjsť,“ vysvetľuje vplyv sadzieb ECB na finančné zdroje banky Techman.

„Videli sme to aj po februárovej tlačovej konferencii ECB, po ktorej vzrástli dlhodobé trhové úrokové sadzby a výnosy vládnych dlhopisov aj napriek tomu, že ECB zatiaľ nepristúpila k zvýšeniu sadzieb. Stačilo očakávanie, že ECB tak urobí ešte v tomto roku,“ dôvodí ekonomický analytik Tatra banky Andrej Martiška.

 

„Zjednodušene teda hovoríme, že zvýšenie sadzieb ECB zdraží aj hypotéky, ale v skutočnosti je za tým obrovská spleť vzťahov na finančných trhoch,“ konštatuje Matej Bašták, analytik bankového sektora v Slovenskej sporiteľni.

 

Budú hypotéky zdražovať aj ďalšie banky?

„Už dnes vidíme pomerne rýchle zdražovanie dlhodobých bankových zdrojov. To je dôvod, pre ktorý dnes reagujeme,“ vysvetľuje Techman.

„Samotná zmena sadzieb si pritom vyžaduje prípravu. Musíme brať ohľad aj na klientov, ktorí už majú svoje hypotéky predrokované. Snažíme sa preto vyhnúť šoku a zvýšenie sadzieb oznamujeme so 14-dňovým predstihom,“ vysvetľuje postup VÚB.

So zvyšovaním sadzieb prídu podľa neho čoskoro aj ostatné banky. „Predpokladám, že cena zdrojov sa zvyšuje všetkým bankám. Aj ostatní teda musia čeliť podobným tlakom ako my. Zdraženie očakávam aj u konkurencie,“ konštatuje Techman.

 

Bude nasledovať český scenár?

Oslovení bankoví špecialisti však neočakávajú rapídny rast úrokov. „Ak nedôjde k nečakanému obratu, tento vývoj vyvolá tlak len na mierny nárast hypotekárnych sadzieb zo súčasných rekordne nízkych úrovní. Ak by bol nárast proporčný výnosom na dlhopisoch, tak hovorím zhruba o sadzbách na úrovni z konca roku 2019,“ prognózuje Martiška.

V decembri toho roku sa poskytovali nové hypotéky v priemere za 1,02 percenta. Koncom minulého roka to bolo len 0,87 percenta.

„Nemyslím si, že by sadzby mali vyskočiť prudko nahor a priblížiť sa tak úrovni z Česka. Nazval by som to skôr korekciou sadzieb ako razantným zvýšením,“ upokojuje obavy Techman.

 

Pomôže konkurencia

Experti dodávajú, že na výšku hypotekárnych sadzieb vplýva viacero faktorov. Napríklad miera konkurenčného boja medzi bankami. Tá je na slovenskom trhu mimoriadne silná, aj preto patria slovenské hypotéky medzi najlacnejšie v EÚ.

Na jednej strane tak má na ceny úverov vplyv makroekonomika v eurozóne, na druhej sú to špecifické podmienky danej krajiny. Sem patrí konkurencia či miera rizikovosti úverov.

 

Zdroj: článok prevzatý z https://www.forbes.sk/zvysovanie-sadzieb-sa-zacalo-prva-banka-na-slovensku-zdrazuje-hypoteky/

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie